Svijet

Mizinceva žele u Haagu: “On je krvnik Mariupolja, naredio je raketiranje bolnice i pozorišta

Ukrajinski zvaničnici optužili su visokog ruskog oficira za najgore ratne zločine u Ukrajini, uključujući zračni napad na porodilište, a nazvali su ga "Mariupoljskim krvnikom", prenosi "New York Post".

"Sjetite ga se. Ovo je Mihail Mizincev", objavila je na Twitteru čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Aleksandra Matvičuk i objavila fotografiju general-pukovnika koji je na čelu ruskog Centra za kontrolu nacionalne obrane.

"On vodi opsadu Mariupolja i naredio je bombardiranje dječje bolnice, dramskog kazališta", tvrdi Matvičuk, prenosi 24sata.hr.

Prvo su bombardirali porodilište, usmrtivši djecu i trudnice. Potom je uništio pozorište za koje su lokalni zvaničnici rekli da je sklonište za više od 1.000 civila, a prema podacima od petka, u pozoričtu je navodno poginulo 300 civila.

I tokom spašavanja ljudi su izloženim stalnim zračnim napadima, uključujući one koji pokušavaju napustiti humanitarne koridore koje je obećao Mizincev.

"Nekada prelijepi grad sa više od 430.000 stanovnika raspršen je u pakao prožet mrtvim tijelima i uništenim zgradama", tvrdi "Human Rights Watch".

Mizincev ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji, rekao je Matvičuk, obećavajući da će se pobrinuti da ga vide u Haagu.

Portparol ukrajinske vojske Sergej Bratchuk također tvrdi da je napad na Mariupolj kontroliran od strane Mizinceva.

"On je naredio bombardiranje porodilišta, dječije bolnice, dramskog pozoričta, domova za civile. Uništava Mariupolj, kao što je uništavao sirijske gradove", napisao je Bratchuk na Facebooku .

Bivši ukrajinski diplomat Aleksander Šerba je Mizinceva nazvao "krvnikom iz Mariupolja".

Šerba, bivši ukrajinski ambasador u Austriji, podijelio je audio isječak koji je navodno uhvatio kako takozvani "krvnik" naziva mlađeg časnika "ološem" jer nije nosio odoru.

"Zašto mu nisu odrezane uši? Zašto ga noću nisu tukli bocom? Ha, druže Ološ?", bivši diplomat je napisao u navodnoj razmjeni snimljenih na snimci.

Potvrđeno je da Mizincev ima vodeću ulogu u operacijama u Mariupolju, gdje okrivljuje ukrajinske vojnike za stvaranje "strašne humanitarne katastrofe".

U nedjelju je obećao da će onima koji polože oružje biti zajamčen siguran izlazak iz Mariupolja, što je ponuda koju je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereshchuk nazvala kao "manipulaciju".

"Nema govora o predaji i polaganju oružja", rekla je Vereshchuk.

Clicky