Zdravlje

Bori se za život nakon što se zarazio bakterijom koja jede meso: ‘Jako ga boli, ne može sjediti kako treba…’

Kada je poduzetnik Colin Graw (47) odletio u Kostariku zbog poslovnih obaveza, njegova porodica ni slutila nije da će biti razdvojeni mjesecima, piše The Sun.

Colin se trebao vratiti u Veliku Britaniju u januaru, ali je ostao da se bori za život nakon što je dobio užasnu infekciju. Njegova sestra Tanja Willis (49) kazala je da se osjeća bespomoćno jer ne može biti uz njega dok se bori s opakom bolešću.

Tanja, koja živi u Lancashireu, rekla je da je njezin brat imao "iznimnu nesreću" jer se zarazio bakterijom koja "jede meso". Nekrotizirajući fasciitis je rijetka, ali ozbiljna bakterijska infekcija koja zahvata tkivo ispod kože te okolne mišiće i organe, a Colin je dobio vrstu koja zahvata penis, skrotum ili perineum.

Gangrena i rane po tijelu

Tanja je kazala da je njezin brat jednog dana bio na plaži, a tri dana kasnije završio je u bolnici, gdje se borio za život. "Dobio je infekciju koja je od nečega minornog rapidno eskalirala te je došlo do toga da je ležao na samrtnoj postelji."

Infekcija je bila toliko jaka da je Colin dobio i Fournierovu gangrenu, pa su hirurzi morali ukloniti zaraženo tkivo. Također, dobio je mnoštvo rana po tijelu, a liječnici su mu dali 30 posto šanse da preživi.

"Bilo mu je apsolutno užasno, jako ga boli, ne može sjediti kako treba. Imao je samo 30 posto šanse da preživi jer je dobio rijetku bakterijsku infekciju te nema puno antibiotika koji je mogu liječiti", rekla je Tanja.

"On je u Kostariki, a liječi se u javnoj bolnici u kojoj malo ljudi govori engleski jezik. Moj brat nema porodicu uza sebe, a ni njegova djevojka nije mogla do njega dok je bio sedmicama u bolnici jer su posjeti bili zabranjeni. Borio se za život sam. Bilo je užasno", ispričala je.

Astronomski troškovi liječenja

Liječnici su Colinu dali brojne vrste antibiotika te ni njemu nije jasno je li zloćudna infekcija još uvijek aktivna. On mora ići tri puta sedmično u bolnicu kako bi vidio u kojoj fazi je njegova bolest i djeluju li uopće lijekovi.

Tanja je krajem januara otišla u posjet bratu koji još uvijek nije u stanju doći kući jer vrlo slab. Nakon povratka u Lancashire, ostala je u kontaktu preko telefona s bratom i njegovom djevojkom.

Colin je do sada na liječenje potrošio 80.000 funti, a ukupni troškovi liječenja procjenjuju se na 150.000 funti, pa je njegova porodica pokrenula humanitarnu akciju kako bi skupili novac koji mu treba za primjerenu zdravstvenu skrb.

Slične vijesti