Svijet

Zelenskij dao savjet državama koje graniče s Rusijom i poslao poruku NATO-u

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je s evropskim liderima u Londonu i izrazio svoju frustraciju NATO-om zbog njihovog odbijanja da uvede zonu zabrane letova.

U video pozivu premijeru Velike Britanije Borisu Johnsonu i drugim zemljama u Združenim ekspedicijskim snagama, Zelenskij je rekao da je NATO "najjača alijansa na svijetu" - ali "neke od članova ove alijanse su hipnotizovane ruskom agresijom".

"Čujemo mnogo razgovora o trećem svjetskom ratu, da bi navodno mogao početi ako NATO zatvori ukrajinsko nebo za ruske rakete i avione i stoga humanitarna zona zabrane letova još nije uspostavljena", rekao je on.

"To omogućava ruskoj vojsci da bombarduje mirne gradove i diže u vazduh stambene blokove, bolnice i škole. Četiri višespratnice u Kijevu u ranim jutarnjim satima bombardovane su, desetine mrtvih."

Rekao je da se trenutno njegovi ljudi oslanjaju na podršku međunarodnih partnera, a ne na NATO alijansu.

"Naravno, Ukrajina nije članica NATO-a, mi to razumijemo. Dugi niz godina smo slušali o otvorenim vratima, ali smo također čuli da na ta vrata ne možemo ući."

On je rekao da bi druge zemlje koje se graniče s Rusijom trebale razmišljati o svojim "nezavisnim odbrambenim kapacitetima" izvan NATO-a.

Govoreći putem video linka, rekao je da se pošiljke zaliha iz Velike Britanije i drugih zemalja brzo troše: "Iznos koji dobijemo sedmično obično koristimo u roku od 20 sati"

Kao rezultat toga, zarobljena ruska oprema i stari komplet iz sovjetskog doba stavljeni su u službu, rekao je.

Pozdravio je sankcije Zapada, ali je rekao da one nisu dovoljne za okončanje ruske agresije i pozvao na potpuni trgovinski embargo.

On je kritikovao firme koje su nastavile da posluju sa Rusijom.

Brodovima ruske mornarice trebalo bi biti zabranjen pristup lukama širom svijeta, a sve ruske banke isključene iz Swift sistema financijskih poruka, naveo je Zelenskij.

Clicky