Sport

Legendarni golman progovorio o užasu u Ukrajini: “Ovo je pravi fašizam, događa se genocid. Najgora stvar je što umiru naša djeca”

Još jedan ukrajinski sportista progovorio je o ratu koji traje u njegovoj zemlji, odnosno napadu Rusije na Ukrajinu. Legendarni vratar Šahtara, 37-godišnji Andrij Pjatov je teško pronašao riječi za opisati šta misli o cijeloj situaciji, pišu Sportske novosti.

"Ovo izgleda kao da traje oduvijek. Uopće ne znam kako da sve objasnim riječima osim da je ovo pravi fašizam. Jedna osoba poludi i odluči napasti miroljubljivu, slobodnu državu. Kao i svi Ukrajinci, nadam se da će se ovo završiti čim je prije moguće", rekao je Pjatov.

On je opisao kako je izgledao njegov dan prvog dana ruskog bombardiranja:

"24. februara sam se probudio u 5 ujutro i čuo zvuk borbenog aviona, a moja supruga se probudila doslovno nekoliko minuta kasnije sa zvukom eksplozija. Nije vjerovala šta se događa i sjedila je u šoku, a ja sam odmah uzeo telefon, otvorio portale i vidio da je rat započeo. Uslijedila je nova eksplozija i shvatili smo da moramo djelovati - pokupili smo djecu i otišli u garažu, u neko sklonište, u podrum", rekao je Pjatov i nastavio:

"Pratim sve što se događa, a jedni drugima cijelo vrijeme pomažemo. Jasno se mora ukazati da je Rusija agresor u ovom slučaju. Sve vidimo svojim očima, sve snimamo, nismo kao ruska propaganda koja govori stvari bez dokaza. Svaki dan je kao u filmu 'Beskrajan dan' jer se ništa ne mijenja - bombardiranje se nastavlja, svijet to vidi, a vide to i djeca. Najgora stvar je što djeca umiru, naša djeca. Važno je da pokažemo svijetu da se ovdje događa genocid", zaključio je vratar Šahtara koji ima i 101 nastup za reprezentaciju Ukrajine.