Sport

Podvig slavnog trenera. Gregg Popovich izjednačio rekord Dona Nelsona za najviše pobjeda u historiji NBA lige

Greggu Popovichu iz San Antonio Spursa još samo jedna pobjeda nedostaje da postane trener sa najviše pobjeda u historiji NBA nakon što je izjednačio učinak Dona Nelsona na prvom mjestu.

Popovich (73) postigao je 1.335 pobjeda za pet sezona manje od Nelsona i sa boljim postotkom pobjeda. Također, Nelson nikada nije osvojio NBA titulukao trener, a Popovich uz svoje ime ima pet trenerskih naslova.

Savladali Lakerse

Nelson je ostvario 1.335 pobjeda u 2.398 utakmica regularne sezone uz postotak pobjeda od 55,7. Nakon trijumfa u ponedjeljak nad Los Angeles Lakersima, Popovich ima 1.335 pobjeda u 2.028 utakmica regularne sezone, što mu daje postotak pobjede od 65,8.

Popovichev postotak pobjeda je šesti najbolji svih vremena među glavnim trenerima s više od tri sezone. Zaostaje samo za Philom Jacksonom, Billyjem Cunninghamom, Steveom Kerrom, K.C. Jonesom i Redom Auerbachom.

Među aktivnim trenerima, samo je Doc Rivers uz Popovicha na listi deset najboljih po broju pobjeda ukupno. Rick Carlisle iz Indiana Pacersa (15. svih vremena, 858 pobjeda), Nate McMillan iz Atlanta Hawksa (18. svih vremena, 719 pobjeda) i Miami Heatov Erik Spoelstra (24. svih vremena, 651 pobjeda) sljedeća su tri aktivna trenera koji bi mogli ući u top 10.

Na klupi od 1996. godine

Kad je riječ o uspjehu u play-offu, Popovich (170) ima jednu pobjedu manje od drugoplasiranog Pata Rileyja (171), koji zaostaje za vodećim Philom Jacksonom (229).

Popovichevih pet NBA titula kao trenera stavlja ga na treću poziciju na listi svih vremena, ali to mjesto dijeli s Rileyem i Johnom Kundlom.

Phil Jackson ima više NBA titula (11) od bilo kojeg drugog trenera u historiji. Red Auerbach je drugi sa devet. Popovich je debitirao kao trener u NBA ligi 10. decembra 1996., dovodeći Spurse do pobjede nad Dallas Mavericksima.