Magazin

1300 Celzijevih stepeni: Pop-up restoran u kojem se meso peče na rastopljenoj lavi

U zapanjujućem okruženju saudijskog grada AlUla koji je dom i arheološkog nalazišta Hegra pod UNESCO-vom zaštitom do 26. februara 2022. godine može se uživati u nesvakidašnjem gastronomskom iskustvu.

Britanska tvrtka Bompas & Parr ovdje održava kušanja hrane pripremljene na rastopljenoj lavi. Pod imenom Forces of Nature (Sile prirode) zainteresirani mogu probati lokalno ugojene namirnice koje se obrađuju na temperaturama do nevjerovatnih 1300 Celzijevih stepeni, piše punkufer.

Tehničari u zaštitnim odijelima izlijevaju lavu od rastopljenih bazaltnih stijena na prostor za pečenje, a zbog visoke temperature neka jela bit će gotova u svega par sekundi. Druge namirnice se pak, peku, dime i grilaju na otvorenoj vatri.

Pop-up restoran Bompasa & Parra u Saudijskoj Arabiji u kojem se jelo peče na rastopljenoj lavi

Na ekskluzivnom jelovniku ovog pop-up restorana u kanjonu područja Shalal nalazi se tri menija namijenjena za vegane, vegetarijance i ljubitelje mesa.

Ovdje se može probati sve od pogača s maslinama, junećih kofta, pečene kozletine i dobro začinjenih pilećih ražnjića do odrezaka od bundeve ili pak deserta napravljenog od devinog mlijeka.

Jela se serviraju uz zanimljive vruće napitke poput kafe začinjene s narandžom i datuljama ili roobois čaja aromatiziranog s vanilijom i bazgom.