Region

Srbiji prijeti radikalizacija protesta. Spremni da kampuju ispred Vučićevog kabineta

Aktivisti inicijative ”Kreni-promeni” i Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavili su na večerašnjem protestu u Beogradu radikalizaciju protesta ukoliko do sljedećeg četvrtka Vlada Srbije ne donese zakon koji će u potpunosti zabraniti istraživanje i eksploataciju litijuma i bora u njihovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti su naveli da će radikalizacija podrazumijevati okupljanje žitelja Jadra, oblasti u kojoj je ranije bila planirana izgradnja rudnika kompanije ”Rio Tinto”, ispred kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će tamo ostati da "kampuju" sve dok zakon ne bude donet.

Pored toga, ukoliko zakon ne bude donijet, aktivisti su ponovili ranije upozorenje da će opstruisati kampanju za predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji zakazane za 3. april.

Oni će, kako su najavili, organizovati proteste tokom čitave kampanje, a vlastima su poručili da ne misle da se bilo šta završava sa izborima, već da je kraj kada bude zabranjena eksploatacija litijuma i bora u Srbiji.

Aktivisti su upozorili da i pored izjava predstavnika srbijanskih vlasti da su raskinuti svi ugovori sa ”Rio Tintom”, ta rudarska komapnija i dalje kupuje imanja u dolini Jadra i da se tamo gomila privatno obezbjeđenje u džipovima.

Ljudi iz kompanije ”Rio Tinto”, naveli su aktivisti, i pored obećanja vlasti i dalje obilaze ranije nastale istražne bušotine, zbog čega su aktivisti pozvali sve građane Srbije da im se priključe na protestu idućeg četvrtka u Beogradu ukoliko se do tada ne usvoji zakon o trajnoj zabrani istraživanja litijuma i bora, uz obećanje da će oni tamo "do raspuštanja Vlade".

Aktivisti su istakli da su građani povjerovali da je došao kraj istraživanju litijuma i bora kada je premijerka Ana Brnabić rekla da je stavljena tačka na saradnju sa kompanijom ”Rio Tinto”, ali da je to bila "laž".