Svijet

Kanada planira imenovati posebnog predstavnika za borbu protiv islamofobije

Kanada je u subotu objavila da planira imenovati posebnog predstavnika za borbu protiv islamofobije kao dio antirasističke strategije zemlje, pet godina nakon smrtonosnog napada u džamiji u Quebecu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ove godine, uoči petogodišnjice ovog terorističkog čina, Vlada Kanade stoji uz i podržava muslimanske zajednice širom zemlje i potvrđuje svoju opredijeljenost da preduzme mjere za osudu i borbu protiv islamofobije i nasilja podstaknutog mržnjom", navodi se u saopštenju Vlade Kanade.

Naglašavajući da je islamofobija stvarnost za muslimane širom Kanade i svijeta, navedeno je da su neophodni izgradnja inkluzivnije zemlje i borba protiv diskriminacije.

"Imenovanje posebnog predstavnika... biće dodatni korak u radu vlade kroz kanadsku antirasističku strategiju u borbi protiv islamofobije u svim oblicima", navodi se u saopštenju i dodaje da je to preporučeno tokom Nacionalnog samita o islamofobiji održanom u julu 2021. godine.

Dijeleći ovo saopštenje na društvenim mrežama, premijer Justin Trudeau istakao je potrebu zaustavljanja islamofobije u zemlji.

"Islamofobija je neprihvatljiva. Tačka. Moramo stati na kraj ovoj mržnji i učiniti naše zajednice sigurnijim za muslimane Kanađane. Zbog toga imenovati posebnog predstavnika za borbu protiv islamofobije", naveo je on.

Kanada je prošle godine proglasila 29. januar Nacionalnim danom sjećanja na 2017. godinu kada je u pucnjavi u džamiji u Quebecu šest osoba ubijeno, a 19 ranjeno.