Sport

Novo brazilsko čudo od djeteta. Tek mu je 15 godina, a za njega se već otimaju Real Madrid i Barcelona

Iako mu je tek 15, Endrick Felipe Moreira spreman je postati napadač svjetske klase, a divovi iz španske lige Real Madrid i Barcelona već su ga stavili na radare.

Nijedan od klubova neće ga moći potpisati prije nego što on postane punoljetan, jer Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ne dopušta klubovima da angažiraju inozemne igrače mlađih od 18 godina.

Međutim, oba španska velikana žele budućnost zasnovati na brazilskom čudu, koje se ove sezone ističe nastupima u Palmeirasu.

Prije nekoliko dana, Endrick je zabio majstorski gol udarcem s ruba kaznenog prostora protiv Oestea kako bi pomogao Palmeirasu izboriti kvalifikacije za polufinale Copinhe, turnira koji okuplja najbolje mlade talente u Brazilu i na kojem su se pojavili igrači poput Neymara, Viniciusa, Casemira...

Visoki 173 centimetra, ljevonogi napadač u prosjeku postiže gotovo jedan gol po utakmici u svojih više od 150 nastupa za mlade kategorije Palmeirasa. "Nike" je već postigao dogovor o sponzorstvu sa Endrickom.

U teoriji, Endrick ne može potpisati profesionalni ugovor dok ne navrši 16 godina i ne smije igrati za evropsku ekpu dok ne napuni 18.

FIFA razmišlja o promjeni ovog pravila jer vjeruju da će evropski klubovi pružiti bolje okruženje za napredak mladih igrača.