Sport

Edin Džeko dobija novog gazdu. Dogovorena transakcija vrijedna milijardu dolara!

“International Business Times” tvrdi da će saudijski investicijski fond PIF, koji je već postao vlasnik engleskog premijerligaša Newcastle Uniteda, kupiti milanski Inter od kineskog “Suninga” za milijardu dolara (884,1 miliona eura) tokom sljedećih nekoliko dana.

Nije to prvi put da su spominje interes Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije za aktuelne prvake Serije A, čiji je član i naš reprezentativni napadač Edin Džeko, no ovaj put “IBT” javlja da je posao već dogovoren, a “papirologija” će uskoro stići u sjedište Intera.

To se događa samo nekoliko dana nakon što je “Suning” objavio da finansijska kriza popušta, no dobro je poznato da kineska kompanija već neko vrijeme traži nove investitore.

Inter trenutno posluje sa minusom od 13 miliona eura mjesečno uprkos tome što je pred početak sezone prodao svoje zvijezde Romelua Lukakua (Chelsea) i Achrafa Hakimija (Paris Saint Germain) za više od 170 miliona.

PIF je već izvršio kontroverznu transakciju preuzimanja premijerligaškog Newcastle Uniteda u oktobru. Time su “Svrake” postale najbogatiji klub na planeti.

To je, navodno, dio šireg plana saudijskih vlasti da postanu značajan igrač na svjetskoj sportskoj sceni, naročito fudbalskoj. PIF je navodno i u pregovorima za kupovinu francuskog prvoligaša Marseillea, kao i neimenovanog člana najvišeg ranga u Brazilu.