Sport

Guardioline zamisli ući će u fudbalske udžbenike. Kako igre Cityja pokazuju taktičku genijalnost slavnog Španca

Španski trener Pep Guardiola postigao je ogromne uspjehe sa sva tri kluba u kojima je do sada radio.

Njegove su taktičke zamisli, uz raskošan igrački talent, Barcelonu učinile jednim od najboljih timova u historiji nogometa. Sjajne je rezultate bilježio i sa njemačkim Bayern Munchenom.

Manchester City je, međutim, možda Guardiolina najimpresivnija interpretacija njegove taktike, pri čemu je veći dio uspjeha postigao bez velikog imena na poziciji centralnog napadača.

Nijedan drugi trener nije uspio ponoviti Guardioline zamisli na bočnim bekovskim pozicijama otkako je uveo ovaj koncept u englesku Premier ligu dolaskom na klupu "Građana", prenosi "Marca".

I lijevi i desni bek kod Guardiole (50) često postaju centralni vezni kada su u posjedu lopte, što ih čini posebno teškim za čuvanje, a istovremeno protivnička krila hvata u nedoumici.

Naime, ako se suparničko krilo odlučiti pratiti beka Cityja u sredinu terena, otvara se prostor po bokovima za krila "Građana". Ukoliko, pak, krila protivnika ostanu na svojim pozicijama, Cityjev bek stvara svom timu višak u veznom redu.

Guardiola: Impresivni rezultati

Ovo, zajedno sa dva centralna beka i prednjim veznim igračem, stvara trokut sa golmanom Edersonom, koji često djeluje kao treći stoper.

Nedavna pobjeda Manchester Cityja od 6:3 na Boxing Day protiv Leicester Cityja ponovno je pokazala kako je protiv taktike Pepa Guardiole teško naći pravi odgovor, bez obzira na kvalitet protivnika.

Sa bekovima u sredini, vezni red dobije slobodu da napada protivničke defanzivce, što stvara zbrku svakoj odbrani.

Ne samo da vezni igrači Cityja vreše pritisak na odbranu, već imaju dozvolu da utrčavaju iza leđa odbrane u pokušaju da otvore protivnika i svore šansu za gol.

Guardiolin domaći zadatak za sada je nerješiv za većinu rivala u Premier ligi. "Građani" jurišaju na četvrti naslov u posljednjih pet godina. Nakon 21. kola lige, uvjerljivo vode sa 53 boda (deset više od drugoplasiranog Chelsea), a trenutno su u seriji od 11 uzastopnih pobjeda.

Guardiola je sa Barcelonom tri puta osvojio titulu prvaka Španije, te ima po dva pehara u Ligi evropskih prvaka, Kupu Španije, Superkupu Evrope i klupskom prvenstvu svijeta. Sa Bayernom ima po dva prvenstva i Kupa Njemačke te po jedan Superkup Evrope i klupsko prvenstvo svijeta.

Sa Citiyem ima i jedan engleski FA kup, no klubu još uvijek nije uspio donijeti toliko željenu Ligu prvaka u kojoj je prošle sezone poražen u finalu od Chelsea (0:1).