Sport

Fantastična vijest iz Amerike. Reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija pojačanje iz NBA lige!

Luka Garza dobio je državljanstvo Bosne i Hercegovine, a time i pravo nastupa za reprezentaciju naše države.

Tako bismo, možda već na Evropskom prvenstvu iduće godine, mogli na parketu imati centarski tandem iz NBA lige, odnosno uz najboljeg bh. košarkaša Jusufa Nurkća mogao bi zaigrati 22-godišnji Garza (208 centimetara).

Luka je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, imao je briljantnu karijeru na Iowa univerzitetu, a ove godine je kao 52. izbor u drugoj rundi NBA drafta pripao Detroit Pistonsima u kojima igra debitantsku sezonu u najjačoj svjetskoj ligi. U dosadašnjih 18 nastupa njegov prosjek u dresu Pistonsa iznosi 9,1 minut, 3,8 poena i dva skoka.

Garza ima jake veze sa BiH. Njegov otac Frank je Amerikanac, a majka Šejla je kćerka legendarnog golmana Fudbalskog kluba Sarajevo Refika Muftića.

Garzin tetak je Teoman Alibegović, bivši istaknuti košarkaš, koji je igrao i za sarajevsku Bosnu. Teomanov sin i Lukin prvi rođak Amar Alibegović također je bh. reprezentativac.

No, Amarovi nastupi za "Zmajeve" su se prorijedili jer on ima status naturaliziranog igrača (reprezentacije mogu imati u sastavu na utakmici samo jednog naturaliziranog košarkaša, a trenutno je u prednosti Amerikanac sa bh. pasošem John Roberson), dok u Garzinom slučaju Košarkaški savez BiH vidi šansu da mu "skine" naturalizaciju i omogući mu da ravnopravno konkuriše za sastav, kao i svi ostali domaći igrači.