Region

Eurozastupnici oštro kritizirali Srbiju. Huligani brane murale ratnih zločinaca, stranim radnicima krše se ljudska prava

Evropski parlament je u četvrtak je izrazio duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava vijetnamskih radnika u Srbiji, nasilja nad sudionicima protesta za zaštitu okoliša, ali i rastućeg utjecaja Kine u toj zemlji.

Osim kritika srbijanskim vlastima zbog pokušaja suzbijanja protesta, nepoštivanja evropskih standarda radnih prava i bliskosti s Kinom, dio zastupnika u raspravi je kritizirao i otvaranje novih pregovaračkih poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji u ovim okolnostima.

Nastavili proteste

Zajednički prijedlog rezolucije najvećih klubova zastupnika, pučana (EPP), socijalista (S&D), liberala (Renew) i Zelenih te konzervativaca iz ECR-a o prisilnom radu u tvornici Linglong i protestima za zaštitu okoliša u Srbiji izglasan je s 586 glasova za, 53 protiv i 44 suzdržana zastupnika, prenosi "Jutarnji list".

Ekološki aktivisti i tisuće građana Srbije u decembru su nastavili proteste i blokade prometnica tražeći obustavu istraživanja litija i zaustavljanje projekta korporacije "Rio Tinto" koji smatraju ozbiljnom prijetnjom okolišu, a eurozastupnici su osudili napade na demonstrante ekstremista i huligana koje se smatra bliskima vlasti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je nakon protesta prošle sedmice povukao iz procedure sporni zakon koji omogućuje eksproprijaciju zemljišta za potrebe međunarodne rudarske kompanije i zakon o referendumu, što su bili neki od zahtjeva demonstranata.

Europarlamentarci su također upozorili na kršenja ljudskih prava oko 500 vijetnamskih radnika na gradilištu tvornice Linglong u Zrenjaninu koja je u kineskom vlasništvu. Vijetnamskim radnicima su, po izvještajima, oduzete putovnice i primorani su živjeti u nehumanim uvjetima.

Zastupnici su stoga upozorili da Srbija daje Kini i kineskim industrijalcima sve više zakonskih privilegija u zemlji, čak i kada su one suprotne zakonima EU-a, i izrazio zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Kine u Srbiji i na zapadnom Balkanu.

Sumnjive investicije

Tonino Picula, hrvatski eurozastupnik iz redova socijalista (S&D) i jedan od koautora prijedloga rezolucije, istaknuo je u raspravi u Evropskom parlamentu i da "u Srbiji nisu usamljeni slučajevi vanjskih utjecaja kroz sumnjive investicije neusklađene s europskim standardima i vrijednostima, a takve rezultiraju prisilnim radom".

"Sve to uz direktnu podršku vladajućih struktura koji prosvjednike za očuvanje okoliša uspoređuju s fašistima, dok huligani uz zaštitu policije brane murale osuđenim ratnim zločincima", dodao je što je navedeno i u Piculinom u amandmanu na prijedlog rezolucije.

Odluka Evropske komisije da nakon nasilnih napada Vučićevih huligana na prosvjednike sa Srbijom otvori klaster pregovora o okolišu ne pomaže kredibilitetu EU, ocijenio je Picula.