Politika

Haos u NSRS: Opozicija napušta sjednicu. Neće učestvovati u glasanju

Poslanici opozicije napustit će posebnu sjednicu neće učestvovati u glasanju NSRS.

"Saslušali smo predlagače i naš zaključak je da ih nećemo podržati u njihovoj namjeri, jer smatramo da se radi o političkoj farsi i pripremi za opšte izbore 2022", kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Na press-konferenciji za novinare Šarović je naglasio da neće učestvovati u glasanju i da će napustiti sjednicu.

"Javnost u RS nije dobila od predlagača ono što je očekivala. Na stranu jedinstvo oko prenesenih nadležnosti, ali način na koji se to predlaže je opasnost za Republiku Srpsku", kazao je Šarović, prenosi BN.

U ovom procesu nismo učestvovali ni na koji način, kaže prvi čovjek SDS-a, i ovo je politika koja nas vodi u propast.

"Očigledno je da je SNSD svjestan da je njegov rejting na minimumu i da je to povod za ovu sjednicu. Čekaće se šest mjeseci na zakone, pa onda na žalbe. Ovdje nema nikakvog jedinstva. Jer da ga ima sjeli bi prije sjednice i dogovorili šta da radimo", izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On je naglasio da je ovo čisti avanturisam SNSD-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović upitao je zašto se ova važna pitanja otvaraju u završnoj godini izbornog mandata.

"Prenos nadležnosti su poznate činjenice već godinama, zašto to sada otvaraju. Imaju svu vlast, sve i maju u svojim rukama. Podijelili su sve privilegije 2019. i nikada nisu pomenuli nadležnosti. Ovo je poigravanje sa opasnim temama i prizivanje sukoba. Dajte da poričamo o društvenim temama", naveo je Borenović.

Predsjednik SPS-a Goran Selak kazao je da je SPS uzeo učešće i iznio stav da je za jaku RS.

"Želimo da čujemo stav Srbije. Prije svega želimo jaku i finansijski stabilnu RS. Moramo da vidimo kako nam žive borci, mislim da je prioritet da e održi ta sjednica. Materijali koji su danas pripremljeni su samo informacije koje se neće objaviti u Službenom glasniku RS, a sve da bi se narod zabrinuo", istakao je Selak.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH počela je danas u Banjoj Luci.