Sport

Konferencijska liga: Mourinho direktno u osmini finala, dalje ide i Partizan

Nogometaši Rome osvojili su prvo mjesto u grupi C Konferencijske lige izborivši direktan plasman u osminu finala trećeg po snazi kontinentalnog takmičenja nakon što su u posljednjem kolu na gostovanju pobijedili sofijski CSKA sa 3:2.

I prije posljednjeg kola prvo mjesto u grupama osigurali su LASK, Gent, AZ, Feyenoord, Kopenhagen i Rennes.

Bodo/Glimt i Roma su i prije posljednjeg kola osigurali prolaz, a u posljednjih 90 minuta takmičenja po skupinama razriješili su ko će biti pobjednik grupe i ko će direktno u osminu finala. Norvežani su imali bod više i bili su bolji u međusobnim susretima od Rome, no u posljednjem kolu su odigrali 1:1 kod Zorje, dok je Roma slavila u Sofiji, prenosi "Jutarnji list".

Momčad slavnog portugalskog trenera Josea Mourinha je u Sofiji pobijedila CSKA sa 3:2. Abraham (15, 53) i Borja Mayoral (34) su zabili za italijanski sastav, a za domaćine su pogodili Čatković (75) i Wildschut (90+3).

Zorja je povela u 18. minuti golom Jehora Nazarina, a izjednačio je Vernidub u 68. minuti pogodivši vlastitu mrežu.

U grupi A sve je bilo jasno i prije posljednjeg kola. LASK je pobjednik i ide u osminu finala, dok će Maccabi Tel Aviv u play-off protiv jednog od trećeplasiranih klubova iz Europske lige.

HJK i Alaškert su završili evropsku sezonu. U zadnjem kolu LASK je pobijedio HJK sa 3:0.

U drugom susretu Alaškert i Maccabi Tel Aviv su odigrali 1:1. U grupi B, belgijski Gent je pobjednik, a dalje ide i beogradski Partizan koji je odigrao 1:1 protiv Anorthosis Famaguste. U grupi D, nizozemski AZ je prvi, a za drugo mjesto borili su se danski Randers i češki Jablonec.

Oba sastava su u posljednjem kolu izgubila, pa je Randers odbranio bod više. Randers je poražen na gostovanju kod AZ-a (0:1), a Jablonec je izgubio 0:2 kod Cluja.