Vijesti

Međunarodna zajednica je garant sigurnosti statusa Distrikta. Brčko ima izuzetan strateški značaj u BiH

 Čelnici Brčko Distrikta sastali su se s predsjedavajućim arbitrom Arbitražnog tribunala za Brčko veleposlanikom Johnom Clintom Williamsonom i supervizorom Michaelom Scanlanom.

Arbitar Williamson naglasio je da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima izuzetan strateški značaj u BiH, kao i da je zadovoljan trenutnom situacijom u Distriktu. Uputio je pohvale za napredak u protekle tri godine u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i borbi protiv korupcije, s obzirom na to da redovno prati stanje i odvijanje procesa u Distriktu, prenosi fENA.

Pravni mehanizam

On je naglasio da svi akteri moraju biti svjesni da Brčko distrikt BiH uživa specijalan status i da arbitraža kao pravni mehanizam postoji neovisno od Ureda Visokog predstavnika i aktivnosti koje sprovodi međunarodna zajednica u BiH te da je ona garant sigurnosti statusa Distrikta.

Arbitar je pozvao čelne ljude Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH da nastave putem postignutog napretka ali i naglasio da ima još puno posla koji se u interesu građana Distrikta treba obaviti te da im kao podrška na raspolaganju uvijek stoji supervizor za Brčko Scanlan.

-Iskreno se nadam da potrebe za sazivanjem Tribunala neće biti ali želimo da je svima jasno da bi ta opcija bila na raspolaganju ukoliko se procijeni neophodnom - poručio je veleposlanik Williamson, predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko.

Enormni napori

Gradonačelnik Esad Kadrić naglasio je da vlast ulaže enormne napore kako se usprkos negativnom narativu koji je prisutan u medijskim izvješćima ne bi destabilizirale institucije ili narušili zdravi multietnički odnosi u Distriktu i da su njegov dolazak i podrška međunarodne zajednice veoma važne za nadilaženje trenutne krize u Bosni i Hercegovini.

Kako je kazao postoji još koraka koje je neophodno učiniti kako bi se potpuno sprovela arbitražna odluka od uspostave Distrikta, kao što je formiranje Odjeljenja za pravdu kao i Odjela za financije u Brčko distriktu što iziskuje izmjene Statuta Brčko distrikta BiH, također važnog iskoraka za jačanje institucija Distrikta.

Dužnosnici su iskoristili prisustvo arbitra i supervizora da istaknu svoje negodovanje uslijed izostavljanja Brčko distrikta u raspodjeli sredstava od MMF-a namijenjenih proračunima u BiH za pomoć u nadilaženju posljedica koronavirusa, čime je, smatraju, učinjena velika nepravda ovoj lokalnoj zajednici u čemu su naišli na potpuno razumijevanje od strane arbitra Williamsona i supervizora Scanlana, priopćeno je Vlade Brčko distrikta BiH.