Svijet

Barcelona: Povratak masovnom turizmu nakon pandemije?

U pretpandemijskim vremenima je zbog gužve bilo gotovo nemoguće fotografirati katedralu Sagrada Familia, možda najpoznatiju građevinu u Barceloni. Sada jedva da i koji turist stoji ispred ove građevine poznatog katalonskog arhitekta Antonija Gaudija. Čak i karata za ulazak u katedralu ima za isti dan.

"To se inače nikad ne događa", kaže prodavač karata kojem je očito dosadno.

Prije pandemije samo ovu građevinu je godišnje posjećivalo preko pet miliona turista. Broj posjetitelja Barcelone kontinuirano se povećavao u proteklih godina a rekordne 2019. je dosegao brojku od 14 milijuna turista. U istom periodu se broj putnika koji su prošli kroz zračnu luku gotovo udvostručio, s 30 na 53 miliona godišnje.

S porastom broja posjetitelja je raslo i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva. Sve češće je dolazilo do protesta zbog nekontroliranog bujanja masovnog turizma. Protestovali nisu oni koji žive od turizma poput ugostitelja Josea Lorenza koji preko puta Sagrade Familie ima mali restoran.

U normalnim vremenima njegov bi objekt bio prepun gostiju. Sada samo jedan gost za šankom ispija pivo. "Šta ima loše u tome da mnogi ljudi dolaze. To znači da im se ovdje sviđa", kaže ovaj ugostitelj.

Nešto dalje, u poznatoj Gotičkoj četvrti slična slika: tamo gdje se obično kroz uske uličice valjaju rijeke turista sada možete čuti vlastite korake. Mnoge trgovine ovdje su tokom pandemije bankrotirale.

"Situacija je nakon tolikih mjeseci mirovanja kritična", kaže Manel Casals, direktor Hotelskog saveza Barcelone.

Normalno u ljetnim mjesecima preko 60.000 osoba prenoći u gradu, ove godine ih je bilo 13.000. Hotelska branša je nagomilala 2,7 milijardi gubitaka tokom pandemije. Casals je uvjeren: "Mi se moramo što je brže moguće vratiti starim brojkama."

U nekim četvrtima gotovo više nema trgovina s namirnicama nego isključivo trgovine namijenjene turistima poput suvenirnica.

Zato je pokrenuto nekoliko projekata poput aplikacije pomoću koje turisti mogu vidjeti koliki su redovi ispred pojedinih atrakcija što bi trebalo pridonijeti smanjenju gužvi. Turistički autobusi sada ne prolaze samo kroz turističke četvrti nego i kroz relativno nepoznate predjele grada poput nekadašnje industrijske četvrti Poblenou koja je u međuvremenu postala okupljalište kreativne scene.

No na smanjenje kapaciteta nitko ni ne pomišlja. Grad je doduše pooštrio pravila o otvaranju novih smještajnih kapaciteta, ali smanjenje broja kreveta nije planirano. Kako navodi DW, u nekim rubnim četvrtima je planirano i otvaranje novih hotela i smještaja. 

Turisti iz cijelog svijeta će i dalje dolaziti kako bi vidjeli Sagradu Familiu, građevinu koja ni nakon gotovo 100 godina od smrti njezinog arhitekta još nije dovršena. S obzirom na to da se gradnja financira od prodaje karata, pandemija je i ovaj proces usporila. Prvobitno je bilo planirano da katedrala bude gotova do 2026., godišnjice Gaudijeve smrti, ali se u međuvremenu odustalo od ovog datuma.