Šarena planeta

Gorila čiji je selfie postao viralan uginula na rukama čovjeka koji ju je spasio kao bebu

Gorila Ndakasi (14), koju je 2007. godine u prašumi pronašao rendžer Andre Bauma (49), nakon dvosedmične borbe s bolešću uginula mu je na rukama, prenosi The Sun.

Ndakasi je stekla slavu 2019. selfiejem kad je poslije Andreovog spašavanja druge gorile Ndeze pozirala s njima stojeći uspravno kao čovjek.

Upravo je ta fotografija podijeljena nekoliko hiljada puta otkad je objavljena na Facebooku. Opis koji je stajao ispod fotografije glasio je: "Još jedan dan u uredu".

Ostavljenu bebu Ndakasi Andre je sa sobom ponio u nacionalni park Virunga u Kongu gdje je i odrasla. Kad ju je pronašao, Ndakasi je težila malo više od dva kilograma. Naposljetku, njegova je mezimica dosegla zdravu težinu od 65 kilograma.

Njezinu majku, kao i stotine drugih gorila, krivolovci su ubili, a ona je ostala sama. Premala da bi se brinula o sebi, Ndakasi je zamjensku majku pronašla upravo u Andreu.

"Svaki put kad bi me vidjela, penjala bi mi se na leđa, kao da u meni vidi svoju majku", rekao je Andre Bauma.

U posljednje dvij edecenije, krivolovci su ubili 200 rendžera koji svakodnevno riskiraju svoje živote za primate u ovoj ratom rastrganoj zemlji.