Politika

Cvijanović: Nećemo da odustanemo od RS zbog imaginarne BiH i imaginarnog Komšića. S njim i Bakirom teško je voljeti BiH

Predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je danas da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji će 15. septembra zajednički obilježiti Srpska i Srbije, veliki praznik koji treba da pokaže da je srpskom narodu potrebna sloga.

Cvijanovićje rekla novinarima u Potkozarju kod Banje Luke da je sretna što je na neki način bila sudionik kada je ovaj datum ustanovljen i kada su se donosile odluke na relaciji RS i Srbija.

"Prevashodno su za to najzaslužniji predsjednici Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, ali i drugi predstavnici institucija iz Republike Srpske i Srbije", napomenula je Cvijanović.

Ona je rekla da su se dogovorili da to treba da bude datum koji ima svoje značenje.

"Taj datum treba da pokaže da nam treba jedinstvo i sloga, da budemo svjesni sebe, svoje zastave i da uvijek iskazujemo poštovanje prema onome što su naša osnovna obilježja", rekla je Cvijanović.

Vlade RS i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je prije 102 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

Planirano je da 15. septembra Srbija i Srpska usvoje zakon o zaštiti ćirilice.

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da sve što je urađeno na području grada Banja Luka u posljednjih 20 godina pripada SNSD i naporima koje su ulagali i učinili ovaj grad sasvim drugačijim.

"Zašli smo u sva sela, uradili mnogo toga i namjeravamo da uradimo još mnogo toga", rekla je novinarima Cvijanović, koja je danas prisustvovala izbornoj konferenciji Mjesnog odbora SNSD-a Potkozarje.

Cvijanović je rekla da je dobro da SNSD ima skupštinsku većinu u Skupštini grada Banja Luka koja razumije šta su potrebe grada.

"Nažalost, imamo gradonačelnika koji nema svijest o tome šta su potrebe grada. Gradonačelnik je iskoristio neko čudno političko vrijeme kroz razne priče i prazna obećanja koja nije čak ni počeo da realizuje, niti je u planu da realizuje", navela je Cvijanović.

Ona je poručila da SNSD želi da vrati politku u realne okvire i da građani znaju da je politika ta koja treba da izvršava svoja obećanja.

"Mi smo zaustavili eroziju nadležnosti Republike Srpske, ali njima smeta više nego bilo šta to što volimo Republiku Srpsku. Voljeti BiH mnogo je teško u ovakvim okolnostima i sa takvim političarima kakvi su Željko Komšić i Bakir Izetbegović", naglasila je Cvijanović.

Ona je navela da Republika Srpska i njeni funkcioneri rade na jačanju i očuvanju Republike Srpske i njenog identiteta.

"Mi imamo svoja prava i obaveze. Nećemo da odustanemo od svojih prava zbog neke imaginarne BiH i nekog imaginarnog Željka Komšića koji u suštini negdje sjedi i nekog predstavlja, a ne predstavlja", rekla je Cvijanović novinarima u Potkozarju kod Banjaluke.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da su "sve aktivnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori političkog karaktera i da Milorad Dodik učestvuje u tim aktivnostima i radi u projektu prekrajanja granica i destabilizacije regiona", Cvijanovićeva je rekla da sve što radi Komšić je ili smiješno ili tragično.

"Komšić je čovjek koji nema nikakvu političku težinu znajući da sjedi u Predsjedništvu BiH i zauzima mjesto hrvatskog člana Predsjedništva i da još nijednom nije postupio kako bi to Ustav od njega očekivao, da se stavi u funkciju zaštite kolektivnih prava Hrvat", istakla je Cvijanović, javlja Srna.

Prema njenim riječima, Komšić je čovjek koji, nažalost, nema nikakve kontakte ni sa kim u regionu, a ni u Hrvatskoj i smeta mu sve ono što ima veze sa Republikom Srpskom.

"Komšić od Milorada Dodika ima velike frustracije i prosto ne može da prođe nijedan dan a da nema nekakav komentar na njegov račun. To su stvari koje su konstanta i koje me ne brinu", rekla je Cvijanović.

Ona kaže da je brine mržnja kojom su se Komšić i Izetbegović okomili komentarišući SPC, ističući da još nije čula nijednog srpskog političara koji se na bilo koji način okomio na predstavnike Islamske zajednice ili katolike koji žive u BiH ili regionu.

" Kod političara iz Srbije i Republike Srpske sam primijetila da se bore političkim sredstvima za ono što su legitimni politički ciljevi. Ono što rade Komšić i Izetbegović je samo dodatna kontaminacija i trovanje ionako zatrovane atmosfere u regionu i to su apsolutne ludosti", napomenula je Cvijanović.