U početku se smatralo kako se koronavirus može prenijeti isključivo putem dva načina, kapljično (kihanjem i kašljanjem) te dodirom zaraženih površina na koje su te kapljice pale. No u svjetlu dosad nezaustavljivog širenja, naučnici sve više naginju i teoriji kako se zaraza može prenijeti i putem mikročestica koje izlučujemo tokom razgovora.
A upravo je ovaj treći način odgovor na pitanje "kako oni koji ne pokazuju simptome uopće šire zarazu?". I ne samo to, podupire važnost društvenog distanciranja.
Slikovito je to opisao naučnik Kazuhiro Tateda s Japanskog udruženja za zarazne bolesti u videu koji je obišao svijet. Svoju je teoriju potkrijepio NHK eksperimentom koji je uključivao lasere i kameru visoke osjetljivosti. Uz pomoć tehnologije detektirali su prisutnost najmanjih čestica u zraku, onih manjih od 0,1 mikrometar.
„Čini se da se zaraza odvija i tokom običnog razgovora, čak i kad ljudi stoje na određenoj bliskoj udaljenosti. To se ne može objasniti običnom kapljičnom infekcijom. Mislimo da su u pitanju mikrometarske čestice“, kazao je.
I dok se na snimku vidi kako nakon kihanja veće kapljice uskoro padaju na tlo, pokazalo se da samo laganim kašljanjem osoba može izlučiti mikrometarske zarazne čestice koje će u zatvorenoj prostoriji u zraku biti prisutne i 20 minuta nakon što se osoba zakašljala, i to u visini. Neće padati na tlo kao one veće kapljice.
„Te mikročestice mogu nositi mnoge viruse. Proizvodimo ih čak i kad glasno govorimo ili duboko dišemo. Ljudi ih oko nas udišu i tako se virus širi“, objašnjava Tateda.
„Rizik postaje veći što je prostor manji i što je protok zraka u njemu slabiji. Eksperimenti su se vršili u zatvorenim prostorima, a zanimljivo je vidjeti na kraju i što se dogodi jednom kad se prostor prozrači. Naime, ako zrak ne cirkulira, ni mikročestice se ne gibaju“, kaže Masashi Yamakawa s Instituta za tehnologiju u Kyotu.
Zato je, upozoravaju japanski stručnjaci, od ekstremne važnosti redovno zračiti prostore u kojima se boravi. Naročito ako ih dijelite s više osoba, tada je to potrebno činiti svakih sat vremena.
Što se opreza tiče, posebno pažljiv treba biti u zatvorenim prostorima koji se ne zrače, poput supermarketa gdje boravi i veći broj ljudi.