Svijet

Groblje imperija odakle su mnoge moćne armije izašle pognute glave. Ovo je priča o Afganistanu

Amerikanci i NATO potpisali su poraz u Afganistanu, te se povukli iz te zemlje, koja odavno nosi nadimak "groblje imperija".

Groblje imperija… moćno zvuči, a još moćnija je činjenica da je ovaj nadimak "zasnovan na stvarnim događajima i likovima". Barem u dobrom dijelu.

Još od dana velikih vojskovođa kao što su Aleksandar Makedonski ili Genghis Khan, Afganistan je bio meta mnogih imperija.

Bilo da se radi o talibanima danas, mudžahedinima s kraja prošlog vijeka (pogledajte film Rambo 3 op.a.) ili Rusima i Britancima… u Afganistanu su svi slomili zube.

"Imperija u kojoj sunce nikada ne zalazi", odnosno najveća imperija u historiji čovječanstva, kolonijalna Velika Britanija, 1839. godine pokušala je okupirati Afganistan, nakon što je kolonizirala današnju Indiju i Pakistan, bez većih problema.

Međutim, kada su udarili na Afgane, desilo se nešto drugo.

Afganistanski pobunjenici su 1842. istjerali Britance, čiji ponos jednostavno nije mogao trpiti takav poraz, pa su u još dva navrata pokušali invaziju na Afganistan, ali su oba puta poraženi, pa su 1919. godine konačno potpisali kapitulaciju i napustili za sva vremena ideju okupacije Afganistana.

Iz njihove greške Sovjeti nisu naučili ništa, pa su 1979. godine izvršili invaziju na Afganistan. I pokajali se.

Rat između nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i afganistanskih mudžahedina trajao je sve do 1989. godine

Cijelu deceniju je tada najmoćnija armija na planeti pokušavala slomiti otpor mudžahedina, ali nije uspjela, pa su Sovjeti 1989. godine i službeno potpisali kapitulaciju, kao Amerikanci neki dan, i povukli svoje snage iz ove države.

Naravno, kakav bi to bio rat a da u njega nisu uključeni Amerikanci?

Amerikanci su finansirali mudžahedine u ratu protiv Sovjeta, a onda su 2001. godine, naredbom jednog od najgorih predsjednika SAD u historiji (čak je i Trump, po mnogima, bio bolji) SAD i NATO su izvršile invaziju na Afganistan.

George W. Bush naredio je napad i invaziju na Afganistan, zbog optužbi da se tamo skriva Osama Bin Laden, organizator napada 11. septembra.

Kako je to završilo, ovih dana možete čitati i gledati u svim svjetskim medijima.

"Afganistan je uvijek bio groblje za kolonizatore i imperijaliste, strane sile koje žele da vladaju tom državom. Nepristupačan teren, prkosan narod koji se ne boji nikog, izuzetno loša infrastruktura puteva i cesta koja drastično umanjuje svaku stranu prednost u tenkovima i pješadiji, kao nekada u konjici, te moral koji ima afganistanski narod, nepremostiva su prepreka stranim napadačima", kaže za Financial Times Romain Malejacq, politolog i autor knjige "Preživjeti među gospodarima rata".

Iako pojedini historičari osporavaju naziv "groblje imperija" za Afganistan, navodeći da su ovom zemljom tokom historije ipak vladale imperije poput one Aleksandra Velikog ili Timura (Mongoli), neosporna je činjenica da su iz ove zemlje mnoge moćne armije izašle posramljene i poražene. Kao Amerikanci neki dan.