Vijesti

Forto o vakcinisanju ministara u zgradi Vlade KS: Pogriješili smo, ali nismo bahati

Na održanoj konferenciji za medije Vlade Kantona Sarajevo istaknuto je kako je odlučeno da budu povećane subvencije za djecu koja ne mogu biti upisana u državni vrtić u iznosu od 200 KM.

"To će godišnje koštati između pet i sedam miliona KM, ali želimo što više djece upisati u vrtiće, iako je budžet "kraći" za 160 miliona KM", kazao je premijer KS Edin Forto.

Podsjećamo, ranije je bilo odlučeno da će taj iznos biti 100 KM, međutim na kolegiju je donesena odluka da se taj iznos ipak vrati na 200 KM kao što je bilo prethodne godine.

Također, Forto se pohvalio kako je prva masovna vakcinacija u KS urađena naporima upravo ove vlade i tada je došlo donacije iz Srbije.

Kako navodi oni su se Srbiji ponudili i da plate te vakcine, pa su to regulisali vaučerima.

"Prvi u regiji smo dobili direktni ugovor ali je Vlada FBiH iz nekog razloga odlučila da povuče potpis. Mi nemamo dilemu da smo postupili kako treba. Moram da najavim žustru raspravu Vlade KS i Kriznog štaba. On je zatražio represivne mjere u smislu vakcinacije. Da li će to biti obavezan PCR test i potvrda o vakcinaciji pri dolazak na posao, još uvijek ne znamo. Nismo donijeli te mjere, i to će biti vrlo aktuelno iduće sedmice", kazao je Forto.

Premijer je komentirao i vakcinisanje članova Vlade KS.

“Svuda u svijetu, bar što smo mi primijetili, Vlada ima prioritet u vakcinaciji. Naš Krizni štab i naš ministar zdravstva je insistirao da u najžešćem napadu u trećem valu se cijela vlada vakciniše kako ne bismo ostali bez vlade, bez kvoruma, da ne možemo donositi najvažnije odluke. U tom trenutku članovi vlade su odlučili da se ne žele vakcinisati jer je to bio trenutak kada vakcine nisu bile dostupne i kada veliki broj građana je insistirao da dobije vakcinu kojih nije bilo”, kazao je Forto.

Kako je naveo, puna četiri mjeseca kasnije, u trenutku kada su imali informacije o dolasku većeg broja vakcina, tada su odlučili da se vakcinišu.

“Ono što je možda bila naša greška je činjenica da to nismo uradili javno i to iskoristili kao promociju ne znajući koliko će brzo stati ova dobrovoljna vakcinacija. To je možda naša greška što nismo iskoristili za promociju. Ali, nismo bili u sumnji da u julu kada je broz zaraženih pao na nulu da je u redu bilo da se vakcinišemo”, dodao je.

O ministrima koji su se vakcinisali u zgradi Vlade KS je kazao:

“Jedan dio vlade se vakcinisao na svom radnom mjestu odmah nakon vlade. To je bio jedan četvrtak u julu gdje smo u konsultacijama sa medicinskim radnicima odlučili da se vakcinišemo i oni su došli u zgradu Vlade  KS gdje je jedan dio završio vakcinaciju. Trebali smo otići na Zetru, slikati se i objaviti”, dodao je Forto.

Potom je kazao da je otvoren da odogovori na sva pitanja, ali da su prioritet pitanja o subvenciji, a onda mogu druga pitanja.

Međutim, ono što javnost svakako zanima jeste koliko se članova Vlade vakcinisalo u zgradi. Jedan od novinara pitao je premijera KS da li je to vakcinisanje bili regulisano određenom uredbom.

"U zgradi se vakcinisalo 6 članova Vlade. Jedan dio onkoloskih pacijenata koji taj dan nisu dobili zbog nesporazuma, odmah su u ponedjeljak dobili vakcinu. To su informacije koje smo dobili od tima za kordinaciju. Nismo ugrozili niti jednog pacijenta, nismo se vakcinisali u martu nego u julu. Preuzimamo odgvornost za to" kazao je Forto.

Potom jedan od novinara je pitao da li se smatra da je bahato da se ministrima dolazi na noge da se vakcinišu.

"Pogriješili smo. Trebali smo otići i napraviti vijest da smo se vakcinisali. Ne smatramo da smo bahata Vlada", kazao je Forto.