više i jugoslovena

U komšiluku kao u Alanu Fordu: Sve više vanzemaljaca, Džedaja, Indijanaca, Štrumpfova…

Ne samo da je broj Jugoslovena uvećan, već je broj stanovnika Srbije koji su se izjasnili kao vanzemaljci, Džedaji, Indijanci, Marsovci i Štrumpfovi porastao za čak 240.273 u odnosu na popis iz 2011. godine.

Njih 322.013 je u rubriku „nacionalna pripadnost“ upisalo imaginarnu naciju, prenosi Danas.

Historičar iz Kragujevca Nenad Đorđević smatra da pojava ovako velikog broja popisanih građanki i građana Srbije koji su se izjasnili kao džedaji, vanzemaljci i drugi predstavlja jedan interesantan fenomen posebno u kriznim vremenima u kojem mi decenijama živimo.

"Tu je i faktor moderne tehnologije, internet komunikacija i dostupnost informacija, tako da se svako nalazi u nekom svom samoprojektovanom sajber prostoru.

Drugi faktor je pad povjerenja u državni sistem i u društvo, konkretno naše, koje ne izlazi iz začaranog tranzicionog kruga.

Treći je gruba zloupotreba nacionalnog identiteta zarad ostajanja na vlasti. Naravno, ovde se mora dodati i PTSP sindrom koji nije ovde, posebno u Srbiji ozbiljno shvaćen i nikada mu nije posvećeno dovoljno pažnje“, navodi Đorđević.

Građanski aktivista iz Niša Danijel Dašić, na ovaj rezultat gleda kao na duboko razočarenje, bjekstvo od stvarnosti u izmišljene likove iz stripa ili filma, i vrstu „bromazepana“.

„Ovo što živimo, uostalom, i jeste strip poput Alana Forda, pa je ljudima lakše da se identifikuju sa nekim imaginarnim likovima nego da sebe dožive kao ponosne stanovnike jedne ozbiljne države.

Čudi me da nema više onih koji su se izjasnili kao Mogli jer mi smo džungla, a imamo i (ekonomskog) tigra“, zaključuje sagovornik Danasa.