Magazin

5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti mladi luk

Mladi luk iz porodice Allium uzgaja se već više od 5.000 godina na gotovo svim kontinentima – a posebno je rasprostranjen u Evropi, Aziji te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Riječ je o jednoj od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam, piše Punkufer.

1. Imunitetna bomba

Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebno je bogat vitaminima A i C, koji garantira zdravlje cijelog organizma, snaže imunitet te su učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevnih bolesti.

2. Čuvar kostiju i zuba

Ovo povrće zelenih listova sadrži i znatne količine kalcija te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.

3. Saveznik zdravog srca

Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvotoka. Dobar je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni pritisak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja dijabetesa tipa 2.

4. Otvarač probave

Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva.

5. Saveznik fit tijela

U stotinu grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.

 

Clicky