Svijet

Da li je Poljska pokrenula lavinu? Još jedna država šalje avione Ukrajini. Na potezu Amerika…

U jednom od najznačajnijih preokreta vojne podrške Ukrajini neke članice NATO-a od početka ruske invazije, poljski predsjednik Andrzej Duda je postao prvi čelnik iz zapadnog vojnog saveza koji je obećao borbene avione Kijevu.

Duda je najavio da će Ukrajini u narednim danima biti predata četiri lovca MiG-29.

Poljska šalje avione

Ostali su, rekao je, na servisu. Vjerovatno će biti sukcesivno isporučivani Kijevu, prenosi CNN.

Četiri možda zvuči kao skroman broj. Međutim, to je monumentalan korak u odnosu od prije godinu.

Tada bi opcija da članica NATO-a pošalje tako sofisticiranu smrtonosnu podršku Ukrajini bila politički nezamisliva.

Nije iznenađujuće da je ovaj korak poduzela Poljska. To je zemlja s izraženom tjeskobom od ruskog ekspanzionizma potaknuta dubokim historijskim iskustvom ruske agresije.

Hoće li to učiniti razliku? Na političkom nivou svakako može.

Normaliziranjem takve podrške mogao bi se pokrenuti domino efekt prema kojem će više evropskih zemalja isporučivati borbene avione Ukrajini.

Manje od dan nakon obećanja Poljske, slovački premijer Eduard Heger najavio je da će njegova vlada poslati flotu od 13 borbenih aviona MiG kao podršku odbrani Ukrajine od ruske invazije.

Vjerovatno je da će više evropskih zemalja slijediti taj primjer. Mogle bi osloboditi svoje MiG-ove sovjetskog dizajna i dati ih Ukrajini dok budu modernizirale vlastite zračne snage.

To je upravo ono što Poljska radi. Prošle godine ta je zemlja potpisala historijski veliki odbrambeni ugovor s Južnom Korejom. Sporazum je vrijedan 14,5 milijardi dolara.

Ugovor uključuje kupovinu 48 lakih aviona FA-50. Također je svojoj floti dodala američke nevidljive lovce F-35 Lighting II.

Praktična prednost

Još jedna praktična prednost je ta da su, budući da mnoge evropske zemlje imaju MIG-ove 29, njihovi dijelovi lakše dostupni za popravak i održavanje ukrajinskih letjelica.

Što se tiče pitanja vojne prednosti, Kremlj je reagirao predvidljivo. Tvrdi da više MiG-ova iz sovjetske ere Ukrajini neće promijeniti tok sukoba.

To bi moglo biti razlog zašto su F-16, a ne MiG-ovi, zapravo na vrhu liste želja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Starija tehnologija

MiG-29 su analogni avioni koji koriste stariju tehnologiju letenja. Traženi F-16 su digitalni. MiG-ovi se mogu koristiti za kratke borbene misije. Mogu rasporediti oružje i oboriti ruske avione s dobrom manevarskom sposobnošću na malim udaljenostima.

No, F-16 mogu letjeti dalje. Svestraniji su, posjeduju integrirane sisteme naoružanja i imaju dramatično bolje radarske sposobnosti. Stoga pružaju poboljšano rano upozorenje.

Sjedinjene Američke Države su se do sada opirale pozivima da isporuče F-16 Ukrajini na temelju izbjegavanja eskalacije s Rusijom, kao i nepraktičnosti.

Ipak, prijelaz s otpora isporuci na isporuku dogodio se i prije. SAD su se odlučile snabdjeti Ukrajinu tenkovima M1 Abrams nakon što je Njemačka promijenila vlastitu politiku prema tenkovima Leopard II.

Hoće li tako biti i s avionima?