Vrhunski kuhar iz australskog Melbournea Robbie Bell otkrio je recept za pripremu savršenog pire krompira.
Tajna je u dva neočekivana sastojka. To je muškatni oraščić i malo limunova soka. Oni se stavljaju na vrh krompira kako bi se postigla blaga kiselost.
Šta sve Bell koristi?
"Ako postoji jedan recept na svijetu koji morate naučiti, onda to mora biti pire krompir", rekao je on.
Osim ova dva dodatna sastojka i krompira, Bell koristi puter, sol, biber, maslinovo ulje i mlijeko.
Krompiri se trebaju oguliti i narezati na četvrtine. Treba paziti da svi komadi budu otprilike jednake veličine.
Ubacuju se u kipuću vodu. Nakon toga se vatra treba smanjiti kako bi se krompir lagano kuhao. Nakon što ih se ocijedi, Bell ih suši u tavi i ostavlja sa strane.
Vrhunski kuhar otkrio recept
U loncu se zagrije malo putera na koji dodaje gnječeni krompir. Zatim dodaje maslinovo ulje i mlijeko te na kraju malo muškatnog oraščića.
"Trebali biste ga malo prevrtati lopaticom i probati da provjerite trebate li još začina", naglasio je ovaj kuhar.
Zadnji korak koji čini razliku je malo limunovog soka. Ovaj sok se prelije preko pire krompira.
Sastojci:
6 krompira srednje veličine
sol
biber
1/2 limuna
4 kašike putera
maslinovo ulje
muškatni oraščić
mlijeko