Sport

Nije ni Real ni Bayern ni PSG… Francuski klub neočekivano pobijedio velikane i na finansijskom planu

Francuski klub Lille iskoristio je svoj prošlogodišnji trijumf u francuskoj Ligue 1, protiv moćnijih klubova kao što su Paris Saint-Germain ili Lyon, kao i zapaženu prodaju svojih najvećih talenata, i za uspjeh na finansijskom planu.

Uprkos velikim potresima na tržištu transfera, francuski nogometni prvak je uspio povećati prosječni promet na 89,8 miliona eura.

Među dobrostojeće klubove "Kpmg Football Benchmark" stavlja špansku Sevillu na drugo mjesto, s poboljšanjem poslovanja od 15,4 posto, odnosno na 159,1 milion eura, prenosi "24hoursworld".

Ostali velikani imali su smanjeno poslovanje. Od Manchester Cityja (-2,3%), Bayern Munchena (-3,7%), Atletico Madrida (-4,7%) Juventusa (-9,7%), pa do Barcelone (-22,9%), Manchester Uniteda (-20,1%) i Ajaxa (-28%).

"Kpmg Football Benchmark" tim uzeo je u obzir osam prvaka vodećih evropskih liga koje je nedavno analizirao, dodajući još 12 evropskih klubova s ​​najvećim ukupnim prihodom u posljednje dvije sezone.

Kako bi procijenio učinak Covida, uzeli su u obzir sezonu 2018/2019., posljednju bez pandemije, i uporedili ih sa prosjekom koji su ti isti timovi generirali tokom sezona 2019/2020. i 2020/2021.

Dakle, učinak koronavirusa je sljedeći - prije njegove eksplozije, 20 glavnih evropskih klubova imalo je poslovanje od 7,586 milijardi eura, od čega je najviše imala Barcelona, 839 miliona. Nakon marta 2020. ta brojka pada, za 12%, odnosno na 6,692 milijardi.

Uz Sevillu, "Kpmg" izdvaja Real Madrid, "kao klub koji je najbolje poslovao u pogledu operativnih prihoda u ove dvije godine, s prosjekom od 661 milion eura".

Na suprotnoj strani je turski Besiktas, koji je od dvadesetak analiziranih timova pretrpio najveći pad zbog pandemije. "Crno-bijeli" su u prosjeku izgubili 32% prometa, do 66,6 miliona eura.

Pandemija je stvorila potrebu da klubovi pokrenu planove štednje, u nekim slučajevima i drastičan.

Međutim, troškovi osoblja, koji uključuju plaće sportskog tima, ne mogu se prilagoditi onoliko koliko bi velikim sportskim subjektima bilo potrebno, navodi se u analizi.